Framtidsspaning: evig livslängd på mobilen?

Det pratas mycket om hur vi bör ändra våra levnadsvanor för att ändra vårt konsumtionsmönster. Forskare varnar för att konsumtionssamhället underblåser klimatförändringarna och många talar om att det kommer bli brist även på de resurser vi tillverkar mobilerna av. Kommer vi i framtiden möjligtvis bara ha en mobil, som vi hela tiden reparerar och uppdaterar? Är det möjligt med sådan teknik?

Det är lätt att laga iPhone i Göteborg. Dessutom oerhört grönt. Mobilplaneten är en butik som satsar på återvinning har ett grönt tänk genomgående i sin verksamhet. Vi tror att det här är en del av en ny typ av förhållningssätt vi har till mobiltelefonerna. Eftersom en betydande del av jordens befolkning har gjort sig beroende av mobiltelefoner – som utvinns av mycket speciella mineraler – kommer vi behöva ta efter sådana initiativ. Kanske till och med ta det ett ordentligt steg längre inom en snar framtid?

Återvinning av mobiler viktigt

Kan en mobiltelefon få evigt liv? Inte idag. Idag tillverkas mobilerna på ett sätt som gör att de inte ska hålla för alltid. Producenterna är förstås angelägna om att vi då och då uppdaterar vår hårdvara, eftersom de vill säga nya prylar. Men tänk om det var så att man inte behövde göra avkall på ny, häftig teknik – men inte behövde byta ut sin telefon och lägga den på skroten bara för det? Tänk om det fanns något standardiseringskrav på mobilerna som gjorde att man kunde följa upp och fixa till sin telefon enkelt och billigt?

Idag finns många initiativ för att åtminstone återvinna ens gamla teknik. Många svenskar har nämligen teknik liggandes hemma som de inte använder, och har inte en aning om att tekniken är gjord av en massa dyrbara metaller som de kan få ganska bra pengar på. I corren.se skriver man om ett initiativ där man samlade in avlagda telefoner och annan elektronik och där vinsten gick till välgörenhet.

Eftersom telefoner oftast är byggda på metaller som inte är förnybara är det extremt viktigt att återvinna sina mobil som inte fungerar längre, istället för att bara låta den ligga hemma i något skåp eller en låda.

Laga spruckna skärmar

Tills dess att framtiden gjort entré får vi nöja oss med att förlänga livslängden på våra mobiler själva. Det gör man genom att laga spruckna skärmar, skydda mobilen på olika sätt och inte låta sig frestas att köpa en ny bara för att det har kommit en liknande modell med lite bättre kamera, till exempel. Det finns också sätt att lära sig optimera sin batteritid bättre, skriver mobil.se.

Att mobiltelefonen skulle få evigt liv är förstås en fråga om standardisering och att det finns bra, hållbara sätt att reparera sin telefon på. Redan nu är det trendigt att sätta skal på mobilen och på olika sätt förlänga livslängden på tekniken, även om vi lever i en teknologisk ålder där vi också vill köpa de nyaste, dyraste och mest avancerade mobiltelefonerna.

Scroll to top