För inte särskilt länge sedan var de flesta texter som vi läste i vardagen skrivna för hand. Idag har många, men långt ifrån alla, 3D-skrivare hemma som kan skriva ut nästan vad som helst.
Det var när tryckpressen uppfanns som böcker kunde börja spridas över världen. Men det var fortfarande ganska dyra, om än betydligt billigare än äldre tiders handskrifter. Tryckpressarna förändrade också språket. Det var nu som det började växa fram ett skriftspråk, som till stor del överensstämde med hur man pratade i huvudstaden, eftersom det var där som flest tryckpressar fanns.
De flesta skrev dock för hand, tills skrivmaskinen gjorde entré. Långt in på 90-talet kunde man se maskinskrivna lappar, brev och annat i vardagen. Idag är det många som har glömt bort hur en skrivmaskin ser ut.
En kryptografiprofessor som vandrade runt på en rumänsk loppmarknad trodde nog inte sina ögon när han fick syn på vad som påstods vara en gammal skrivmaskin som kostade 100 euro, cirka 950 kronor.
Det visade sig vara en tysk krypteringsmaskin, så kallad Enigma, från andra världskriget, närmare bestämt från 1941. Han sålde den senare via det rumänska auktionshuset Artmark för 45 000 euro, skriver IDG.se
Idag finns skrivare för många olika ändamål, från fotoskrivare till etikettskrivare. Läs mer om etikettskrivare på http://www.applog.se/etikettskrivare.html. Många har också skrivare hemma och skriver ut sina brev och andra lappar. Men det nu står nästa revolution runt hörnet, och många spår att den kommer att bli lika omvälvande som tryckpressen.
3D-skrivaren förändrar det mesta
Idag går det att köpa 3D-skrivare, som kan ”skriva ut” tredimensionella föremål av plast och liknande material, i butiker som Kjell & Co eller Teknikmagasinet. Men det är när tekniken kan skapa föremål som inte kan skapas på andra sätt, i nya material, som saker och ting verkligen kommer att förändras. Ett företag i Uppsala har utvecklat en ny typ av stål, som bearbetas till föremål i en 3D-skrivare. Läs mer här. Forskare vid University of Washington har också utvecklat föremål som skrivs ut på 3D-skrivare, kan kopplas upp mot wifi trådlöst och inte behöver batterier. Mer om dessa mojänger finns att läsa här.