Modern teknik i hemmet

Det finns gott om teknik som är på väg att bli mer och mer vanligt i hemmen, så kallade smarta hem. Men vilka produkter finns det och vilken teknik kommer finnas i våra hem i framtiden?

Världen är i ständig förändring och den tekniska utvecklingen går framåt. I centrum för framtidens digitala och smarta hem, som håller på att bli nutidens smarta hem, finns teknik från många företag, inte minst Google men även andra tekniska jättar från ”kiseldalen” Silicon Valley i Kalifornien.

Digital assistent

Google har tagit fram en digital assistent som gör hemmet mer röststyrt. Med de smarta högtalarna kan användare ropa på Google och be Googles assistent att göra saker, till exempel berätta när ett program går på tv eller var den närmaste restaurangen som säljer sushi ligger. Högtalarna lyssnar och försöker hjälpa till i det smarta hemmet. Praktiskt om användare vill kunna styra med sin röst istället för med en mobiltelefon. Googles prylar i allt från högtalare till mobiler och datorer samt googles tjänster på nätet, som kalender eller en ordbehandlare, kan synka smart med varandra.

”Egentligen är namnet ”skrivare” lite missvisande. En 3D-skrivare gör modeller och föremål i tre dimensioner och borde kanske snarare kallas för automatisk 3D-skulptör.”

Skriv ut något i 3D

En annan smart grej som fler och fler köper är en så kallad 3D-skrivare som kan skriva ut saker i 3D. Egentligen är namnet ”skrivare” lite missvisande. En 3D-skrivare gör modeller och föremål i tre dimensioner och borde kanske snarare kallas för automatisk 3D-skulptör. Men den kan även kallas skrivare om några tycker att det beskriver det hela, alla skrivare behöver ju inte skriva ut text på papper. Det finns olika sorters skrivare i världen. Det går inte att ”skriva ut” väldigt avancerade smådelar eller avancerad elektronik med en 3D-skrivare men andra föremål går att skriva ut. En typ av figurer som man annars behövt gjuta i en plastform i en fabrik skulle med ganska gott resultat kunna skrivas ut med en 3D-skrivare.

Scroll to top