Ta vara på begagnad IT för dig och miljön

Förmågan att spara in pengar är något som nyttigt i både hög- och lågkonjunktur. Med relativt enkla knep kan du täppa igen slöserihålen, och samtidigt göra en tjänst till klimatet och din framtid. Att ta vara på det man har eller köpa begagnat är ett av de bästa sätten att dra ned på kostnaderna i ditt hushåll.

Använd begagnad IT och teknik

Den som är teknikintresserad vet att det kan vara en dyr hobby. Många betalar tusentals kronor extra för lite extra minne eller processorkraft till datorn – som sällan utmynnar i mer än högre siffror och skrytpoäng inför kompisarna. Därför finns det extra mycket pengar att spara in på att inte glömma bort begagnad teknik. Istället för att köpa nytt, köp begagnad iPhone eller begagnad laptop. För de allra flesta är skillnaderna mellan de senaste och gårdagens modeller extremt små.

Om du annars gillar tv-spel kan det vara värt att se över alternativet att investera i äldre spel och/eller konsoler. De bästa spelen är inte nödvändigtvis de senaste, dyraste och flashigaste, precis som Shakespeare inte är sämre bara för att det släppts miljoner böcker efter hans död. Är du inte alls intresserad av tv-spel så kan du leta på vinden eller i källaren och se om du har någon gammal samling. Att sälja begagnat är minst lika bra som att köpa begagnat, och det som du anser vara skräp kan för någon samlare vara guld värt.

Därför är begagnad teknik värt att ta hand om

Det har nog inte undgått någon att priserna gått upp de senaste åren. Det inkluderar mat, batterier och IT/teknik generellt. Möjligheten att spara in stora pengar på onödiga inköp är för många den största anledningen. Men det finns fler:

  • Du sparar in stora pengar
  • Du gör ett hållbart alternativ som gynnar miljön
  • Du blir bättre på att reparera och ta vara på det som finns

Sista punkten är inte att förglömma. Varje gång du försöker reparera något trasigt, om det så är en mobiltelefon, kaffebryggare, elektrisk motorsåg eller gräsklippare så lär du dig något. Det viktiga är att försöka och inte automatiskt köpa nytt. Det är så man blir händig, och det är så man inte bara kan spara in pengar själv, utan kanske till och med hjälpa andra med som en inkomstgivande sidosyssla.

Scroll to top