Denna utrustning behöver du som gamer

Spelar du mycket är det värt att satsa på bra utrustning som mus, headset och tangentbord. Att spela långa stunder kan dock leda till besvär. Därför är det bra att tänka ergonomiskt kring spelandet.

Datorspel är kul, och roligare blir det med bra utrustning som förhöjer spelupplevelsen. Mindre kul blir det när musarmen slår till. Få reda på vilken utrustning du behöver som gamer, och vad du ska tänka på kring ergonomin.

Gamingmus

Det finns många datormöss speciellt för gaming. Att ha en bra gamingmus är a och o för bekvämlighet och funktionalitet, särskilt om du spelar spel som kräver snabba reflexer. Logitech och Razer är två företag som tillverkar bra gamingmöss. Beroende på vad du behöver finns enklare modeller liksom anpassningsbara möss med flera knappsatser. Spelar du spel som kräver hög precision så leta efter ett högt DPI-värde.

Tangentbord

Spelar du med tangentbord bör tangentresponsiviteten vara hög. Det är även viktigt att du enkelt hittar rätt tangenter med fingrarna utan att behöva se efter.

Headset

Ska du streama eller spela multiplayerspel behöver du ett headset. Bra mikrofon är ett måste, men även att det sitter bekvämt och att ljudet är bra.

Så spelar du ergonomiskt

Leta efter ergonomiskt anpassad utrustning, som tangentbord med handledsstöd och större gamingmöss där du kan vila handen för att undvika musarm.

Glöm inte förhållandena på datorskärmen:

”Tecknen på skärm och tangentbord ska vara skarpa, tillräckligt stora och ha tillräcklig kontrast”, enligt Arbetsmiljöverket som även rekommenderar höj- och sänkbar stol.

Det är också viktigt att röra på sig och ta pauser under spelandet. Att avstå helt från spelandet vissa dagar är även det bra ergonomiskt, samt minskar risken att spelandet blir ett beroende som går ut över resten av livet och påverkar dig negativt.

Scroll to top