Utställningar på Tekniska muséet

Genom tiderna har ett stort antal utställningar visats på Tekniska muséet. Det har rört sig både om stora och små utställningar, med breda eller smala teman. Ibland har det varit fråga om turnerande utställningar, som producerats av någon annan. Andra gånger har det handlat om utställningar so producerats direkt för muséet, av den egna personalen.

100 innovationer

Den största egenproducerade utställningen någonsin på Tekniska muséet är 100 innovationer, som upptar en femtedel av den totala utställningsytan. Utställningen sammanställer en topplista över de viktigaste uppfinningarna genom tiderna, framröstade av både barn och vuxna.

Christopher Polhem – tillbaka till framtiden

Alla svenskar kanske inte vet vem Christopher Polhem var, men alla som någon gång har hållit i en 500-kronorssedel har sett hans porträtt. Denne svenske ingenjör och uppfinnare skapade flera innovationer, men ansåg själv att hans uppfinningar inte fick den användning de förtjänade under hans livstid. Vad berodde det på, och hade han rätt? Polhem ansåg sig vara född i fel tid, och på fel plats.

Vad hade varit rätt tid och plats för honom? Hade han trivts bättre om han hade levt idag? Detta är några av de frågor som ställs i utställningen, som utgår från den unge Polhems liv.

Kvinnors uppfinningar

Precis som på många andra områden hamnar kvinnliga uppfinningar i skuggan av manliga. När Tekniska muséet inventerade sina samlingar fann man att endast några få föremål hade uppfunnits av kvinnor. Därför kontaktade man Svenska uppfinnarföreningen, som bistod med flera exempel. För att ytterligare lyfta fram resultaten valde man att redovisa dem i en utställning.

Ett rymdäventyr

Hur är det att vara medlem i besättningen på den internationella rymdstationen ISS, som befinner sig i omloppsbana kring jorden? Utställningen Ett rymdäventyr gav åtminstone svar på en del av frågorna. Speciellt fokus lades på vardagsbestyren, som ser helt annorlunda ut i tyngdlöst tillstång än på jorden.